Vesayet Davası Nedir?
Vesayet davası, bir kişinin kendi işlerini yürütemeyecek durumda olduğunun mahkeme kararıyla tespit edilerek onun adına karar verecek bir vasi atanması için açılan dava türüdür. Bu dava, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenmiştir ve kişinin haklarının korunması, mağdur edilmemesi amacıyla yürütülür.
Vesayet davası genellikle yaşlılar, ergin olmayanlar veya kısıtlılar için başvurulan bir hukuki süreçtir. Bu kişiler, sağlık sorunları, hüküm giyme hali, uzun süre cezaevinde kalma durumu, yaşlılık, akıl hastalığı veya fiziksel engeller gibi nedenlerle kendi işlerini yürütemeyecek durumda olabilirler. Bu durumda, yakınları veya ilgili kişiler mahkemeden vesayet davası açarak vasi atanmasını talep edebilirler.
Aşağıdaki durumların herhangi birisinin varlığı halinde vesayet davası açabilirsiniz.
1-) Akıl hastalığı veya zihinsel engel hali. Kişi kendi işlerini göremeyecek derecede ruhsal bozukluk içindeyse mahkeme kararıyla kişiye vasi atanması istenebilir.
2-) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, kötü yaşam tarzı. Kişinin kendisine veya ailesine zarar verecek davranışları varsa ailesine bakmakla yükümlü olduğu halde alkol, kumar vb. bağımlılıkları sebebiyle ailesini maddi manevi zor duruma sokuyorsa, kötü bir yaşam tarzı benimsemişse buna engel olamıyorsa kişi kendisine vasi atanmasını isteyebileceği gibi ailesinden birisi, akrabaları veya yakınları vasi atanması talebinde bulunabilirler.
3-) Yaşlılık, engellilik, hastalık hali. Kişi sürekli yardıma muhtaç ise alzheimer vb. başlangıcı veya hastalığı mevcutsa, bedensel ruhsal engeli mevcut ise veya yaşlılık sebebiyle işlerini göremeyecek durumda ise vasi atanması istenilebilir.
4-)Yaşı küçük olanlar, Anne-babası olmayan küçükler için vasi atanabilir.
Vesayet Davasını Kimler Açabilir ?
Kısıtlı adayının eşi, annesi, babası vb aile bireyleri, yakın akrabalar, Savcılar, Kaymakamlık/valilik gibi resmi kurumlar açabilir.
Vasi Adayı Olabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir ?
Vasi olabilmek kanunen belirli şartlara bağlanmıştır. İlk olarak Vasi atanacak kişi reşit olmalı, sağlıklı düşünebilme yeteneğine sahip olmalı ve vesayeti üstlenebilecek durumda olması gerekmektedir. Vasiliğe engel halinin bulunmaması gerekmektedir. Vesayet altına alınacak kişi ile vasi adayı arasında menfaat çatışması bulunmaması gerekmektedir. Mahkeme, bu şartları resen araştırarak ve değerlendirerek vasi ataması yapar.
Vesayet Davası Hangi Mahkemeye Açılmalıdır ?
Vesayet davasına bakan görevli mahkeme kişinin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Vesayet Davaları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ?
Vesayet davaları kişilerin yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinin yoğunluğuna bağlıdır. Genellikle birkaç ay içinde sonuçlanabilir ancak mahkemelerin yoğunluğu, evrak temini, araştırma süreci vs. durumlarla süreç uzayabilmektedir.
Özetlemek gerekirse, Mahkeme kişinin vesayet altına alınmasını gerektirecek bir durumun var olduğuna karar verirse bir vasi tayin eder. Vasi, o kişinin malvarlığı, sağlık, eğitim gibi işlerinde onun adına karar alır ve bu işlemleri denetimli bir şekilde yürütür. Her ne kadar bu tarz davalar kişisel başvuru ile de açılabilse de, Vesayet davası, hukuki usul kurallarına tabidir. Dava dilekçesinin usulüne uygun hazırlanması, gerekli delillerin toplanması ve doğru başvurunun yapılması gerekir. Vesayet için genellikle sağlık raporu, tanık beyanı, sosyal inceleme gibi belgeler gerekir. Bunların nasıl sunulacağı, ne zaman itiraz edileceği gibi konularda karmaşıklık yaşanmaktadır bu sürecin doğru yönetilebilmesi için hukuki yardım almak faydalı olacaktır. Vesayet, kişinin medeni haklarını doğrudan etkileyen ciddi bir karardır. Kimi zaman bu süreç istismar edilebilir ya da yanlış bilgilerle yargı yönlendirilebilir. Avukat ile çalışılması halinde bu riskler en aza indirgenerek, vesayet altına alınacak kişinin veya vasi olmak isteyen kişinin haklarını koruyarak sürecin adil ilerlemesini sağlanılabilir. Mahkeme uygun bir vasi seçerken kişinin çıkarlarını gözetmek zorundadır. Usule aykırı bir başvuru ya da eksik evraklar davanın reddine veya gereksiz uzamasına neden olabilir. Belirtmiş olduğumuz nedenlerle davanın uzamaması ve usule ilişkin hata yapılmaması adına hukuki süreçte ilgili avukattan destek almak birlikte çalışmak önem arzetmektedir.
Vesayet davaları hakkında detaylı bilgi almak, nasıl başvurulacağı, hangi evrakların gerekliliği, aranan koşullar ve süreç ile ilgili detaylı bilgi almak, yasal haklarınızı öğrenmek için sitemizde yer alan irtibat numaralarından bizimle mesaj, arama ve mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz.